Drie Belgische initiatieven werden op 19 juni bekroond met de Prijs van de Europese Burger, uitgereikt door het Europees Parlement. Geel behoort met de Eurofeesten tot de winnaars.

De ‘Prijs van de Europese Burger’ heeft als doel personen en organisaties te huldigen die getuigen van een bijzondere inzet voor een betere verstandhouding en vlottere integratie tussen Europeanen en tussen de lidstaten; voor een transnationale samenwerking binnen of buiten de EU en die activiteiten organiseren die de waarden solidariteit en tolerantie benadrukken.
 
De ‘Eurofeesten’ brengt van 15 t.e.m. 19 augustus mensen uit twaalf steden uit evenveel Europese landen in Geel samen om er kennis te maken met andere Europeanen en Europese culturen. Het verblijf van de deelnemers is volledig gratis en wordt georganiseerd met medewerking van gastgezinnen. Bovendien zal Geel vier dagen lang een bruisende stad zijn. Culturele uitstappen, sportieve evenementen, een feestelijke openingsshow, optredens en andere animatie vullen het programma. Iedere deelnemende stad krijgt ook de kans om zichzelf te promoten op de Europese markt. Een ideale gelegenheid om toeristische pareltjes, streekproducten en ander moois aan een breed publiek aan te bieden.
 
De twee andere Belgische winnaars van de Prijs van de Europese Burger zijn Sophie Rosseels met haar studie ‘Age friendly cities’ en Paul Brusson, stichter van ‘territoires de la Mémoire’. De winnaars krijgen een eremedaille tijdens een nationale plechtigheid en zullen uitgenodigd worden op een gezamenlijk evenement in het Europees Parlement te Brussel op 7 en 8 november.